top

GOZDARSKO INFORMACIJSKI SISTEM TajGO MX

Združili smo moč narave in znanje izkušenih programerjev ter razvili inovativen gozdarsko informacijski sistem TajGO MX (metrix) - mobilni sistem za merjenje lesnih sortimentov. V setu TajGO MX je elektronska digitalna premerka Bob800, MX Mobile in dodatna oprema kot sta držalo za mobilni telefon in tiskalnik. Z enostavno uporabo premerke Bob800 in MX Mobile omogočamo našemu uporabniku hitro in natančno izmero lesnih sortimentov: Stoječa drevesa, hlodovino ter deske.


Prednost našega sistema je takojšnja obdelava podatkov preko mobilne aplikacije in izpis na prenosnem tiskalniku. Poleg omenjenega je možno podatke hitro in enostavno izvoziti tudi v elektronsko obliko ter jih nato posredujeti preko dropbox-a, emaila, ali pa jih enostavno sinhronizirati z vašim obstoječim sistemom preko internetne povezave (mobilni prenos podatkov, WiFi,...).

Elektronska digitalna premerka

Gozdarska elektronska premerka je namenjena profesionalni rabi v gozdarstvu in lesni industriji. Zaradi visoke mehanične zaščite IP67, lahko meritve opravite v različnih vremenskih pogojih (sonce, sneg, dež). Premerko sestavljajo mehanska skala izdelana iz kakovostnega, posebno obdelanega aluminija, komfortni in ergonomski ročaji, v enemu izmed njih pa je v tesno zaprtem delu postavljena elektronika in dva zelo lahko kraka, ki jih po želji lahko tudi menjate.

Elektronika v premerki omogoča odčitavanje premera direktno v elektronsko obliko. Vsebuje ogromno funkcionalnosti, ki olajšajo merjenje gozdno lesnih sortimentov. Torej, z enostavnim pritiskom na gumb na premerki, se vam izmerjeni premer odčita in shrani v digitalni obliki, katerega pa lahko nadaljno urejate in po želji natisnete na prenosnem tiskalniku.

Namen uporabe:

 • merjenje premera prostostoječih dreves
 • merjenje premera in dolžine hlodovine
 • merjenje premera, dolžine in debeline desk

Tehnični podatki
Merilno območje 800 mm
Dimenzija 1013 x 585 x 39 mm
Teža 1250 g
Točnost meritve (mehanska) ±1 mm
Točnost meritve (elektronska) ±1 mm
Način merjenja Elektronsko - brezžično
Temperaturno območje uporabe min. -40°; max. +60°C

Programska oprema MX

Je programska oprema za mobilne naprave (telefone, dlančnike, tablične računalnike...), ki ob merjenju gozdno lesnih sortimentov (hlodov, stoječih dreves in desk) z gozdarsko premerko, omogoča odčitavanje, beleženje in urejanje pridobljenih podatkov. Namenjena je posameznim lastnikom gozdov, lastnikom manjših žag in tudi profesionalnim uporabnikom - gozdarjem ali lesnim predelovalcem. MX Mobile brezžično komunicira z dodatnimi napravami, ki so potrebne za nemoteno delo v gozdu (elektronska premerka Bob800, prenosni tiskalniki,…).

Sodobna in inovativna programska oprema, za operacijski sistem Android.

Vsi podatki so lahko prilagojeni vsakemu uporabniku posebej. Podatki, ki jih z merjenjem lahko pridobimo oz. dodatno vnesemo so:

 • premer,
 • dolžina,
 • drevesna vrsta,
 • kvaliteta lesa,
 • odbitek lubja,
 • podatki o kupcu,
 • podatki o lastniku,
 • črtne kode - Sledenje lesa s pomočjo črtnih kod (BARKODA ali RFID),
 • po meri (odvisno od želj naročnika).

Obdelani podatki se lahko izmenjujejo preko centralnih informacijskih sistemov.